Ο γενικός σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην ύπαιθρο της Καβάλας, της Δράμας, του Σμόλιαν και του Μπλαγκόεβγκραντ.

Ειδικότερα, μέσω του έργου, δημιουργούνται τέσσερεις (4) Μονάδες Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας (Rural Business Support Units), οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη της μικροεπιχειρηματικότητας.

Με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο. Επιμέρους στόχος του έργου είναι και η δημιουργία ενός διασυνοριακού Δικτύου Επιχειρήσεων που θα είναι ικανό να αναπτύξει διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού, μέσω εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών εταιρειών.

Τέλος, ένας πολύ σημαντικός στόχος του έργου PEIRA είναι η χρήση των αποτελεσμάτων – συμπερασμάτων του στη χάραξη επικείμενων πολιτικών για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Δράσεις του Έργου

  • Στις Μονάδες Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας λαμβάνουν χώρα σειρά συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών συνεδριών για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων.
  • Δημιουργούνται ειδικά εργαλεία συμβουλευτικής και κατάρτισης.
  • Λαμβάνει χώρα το «Εργαστήριο Καινοτομίας».
  • Οι επιχειρηματίες θα είναι πλέον σε θέση να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες και γνώσεις στις δικές τους επιχειρήσεις.
  • Δημιουργείται ιστοσελίδα, στην οποία περιλαμβάνεται και ειδικός ιστότοπος εξατομικευμένης online αναγνώρισης επιχειρηματικών αναγκών.
  • Παράγονται βίντεο και ενημερωτικά φυλλάδια και διοργανώνονται διαφημιστικές εκστρατείες.
  • Δημιουργείται ένα βιώσιμο διασυνοριακό δίκτυο επιχειρήσεων στη διασυνοριακή περιοχή, το οποίο θα συνεχίσει τις δράσεις του έργου.
  • Τα αποτελέσματα του έργου δημοσιοποιούνται σε φορείς τοπικής, περιφερειακής ακόμη και εθνικής χάραξης πολιτικής, με στόχο να βελτιωθεί το περιεχόμενο και το πλαίσιο λειτουργίας υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές

Κύρια αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου

  • Δημιουργούνται τέσσερεις (4) Μονάδες Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας στην Ύπαιθρο (Rural Business Support Units).
  • Νέες και υπάρχουσες επιχειρήσεις από τις αγροτικές περιοχές αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους.
  • Νέοι και υπάρχοντες επιχειρηματίες βελτιώνουν τις δεξιότητές τους και την τεχνογνωσία τους.
  • Αναπτύσσονται νέα προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς της βιοτεχνίας και των υπηρεσιών.
  • Δημιουργούνται συνέργειες και εμπορικές συμφωνίες μεταξύ αγροτικών και τουριστικών τομέων (π.χ. βιοτεχνίες τροφίμων και ξενοδοχεία).
  • Ενισχύονται οι διασυνοριακές εμπορικές σχέσεις.